Dobar stepen saglasnosti – ili – kako da hin podavimo kao mačiće.

2

25.02.2019. Da ponovim 2019. U nedostatku koalicionih partnera za uspostavljanje vlade u Kantonu Tuzla, lokalna mračna sila, optuženik za pronevjeru novca iz Rudnika Banovići, navodni ovisnik o metamfetaminima, gospodar tuzlanskoga podzemlja, trgovac uticajem i navodni bolesnik sa anurizmom aorte Mirsad Kukić stoji pored vidno zabrinutoga Bega Bakira Bakice Izetbegovića, ispred panoa sa natpisima SDA, objavljujući na press konferenciji, koaliciju za uspostavu vlade u TK, sa nedavno otuđenim Mirsadom Kukićem i njegovom strankom PDA.
Poantu čitavoga sastanka ne moramo da nagađamo, sama gospoda, vođe, našega napaćenoga naroda, transparetno sve izlažu na press konfereciji, te interesantan sažetak u svom vjestniku od 25.02.2019 pravi Face TV; Dobar stepen saglasnosti.

Oko autoputa koje gospoda pominju se neću osvrtati. Svima su u međuvremenu poznate maliverzacije i krađa novca iz razvojnih fondova, kreditnih institucija te samoga budžeta BiH sve pod isprikom modernizacije autocesta u Federaciji Bosne i Hercegovine od završetka rata 1995 do 2019. 24 godine, niti jedan autoput nije u cijelosti završen u Bosni i Hercegovini i ovim tempom ćemo 2506, kada ostatak svijeta bude imao tehnologiju iz Star Trek-a, da se pomoću svijetlosnoga signala materalizuju u prostoru i vremenu kojem žele, mi završiti zadnji kilometar autoputa u BiH.

Mene ovdje interesuje projekat termobloka u Banovićima, koji je najavljen u ovoj press konfereciji.
Dok je Tangshan, odakle dolazi kineska privredna delegacija, a i kredit od 1.3 miliarde dolara za izgradnju termobloka u Banovićima, 29. na mjestu najzagađenijih gradova u svijetu, dok Kina agresivno preuzima prvo mjesto za uspostavu sistema obnovljivih izvora energije, davno već zauzevši prvo mjesto kada se radi o solarnoj energiji, Mirsad Kukić i Bakir Izetbegović bi eto voljeli da im raja (čitaj mi porezni obveznici i potrošači) odplatimo kredit kod Bank Of China od 1.3 miliarde dolara za termoblok, koji će narednih 50 generacija, zajedno sa termoblokom Tuzla, trovati iste te građane koji odplaćuju taj kredit. I ne samo građane. Termoblok koji kinezi nude kao završeni projekt po principu ključ u bravu, uveliko ovisi o vodi, kao osnovnom sistemu obrade filtera, a da bi termoblok funkcionisao pravilno, potrebni su im milioni hektolitara vode godišnje, koja će u vidu šljake da napusti termoblok, gdje, ne zna se. Kinezi za 1.3 miliarde dolara ne nude riješenje i problemu obrade otpadnih voda, jer, pogađate, kao projekat ključ u bravu, oni daju osobi koja je naručila termoblok, bravu i ključ termobloka, ne sistema za obradu suporne, karbonske šljake koja u sebi ima i teške metale.
Biće da je trumpovski mit o čistom uglju prešao i u strukture SDA i PDA pa si drže palčeve i zabijaju glave u pijesak kao nojevi kada se radi o problemu koji je postao periodičan i ponavlja se gotovo svake godine u Bosni i Hercegovini, poplave. Od majskih poplava 2014 do 2019, dakle 5 uzastopnih godina svake godine imamo, veće ili manje stepene poplavljenosti oko rijeka u Bosni i Hercegovini.
Zbog promjene klime, te povećanja temperature kojoj uvelike doprinose termoblokovi u svijetu i sagorijevanje uglja kao energenta, dolazi do topljenja, glečera, leda na sjevernom i južnom polu, te kao posljedicu, imamo sve više padavina i sve češće poplave.
Rizici su ogromni za Bosnu i Hercegovinu, a nastale štete od poplava između 2014 – 2019 već sada mogu da “kupe” 4 termobloka.
Eh, da nije bilo štete bila bi i raja begovi!

DOBAR STEPEN SAGLASNOSTI V.2.0.

Ali ima nade i za raju! Dan poslije objavljivanja koalicione strategije koju ja velikodušno nazivam, “davljenja hin kao mačića”, od strane SDA i PDA, europljani stavljaju budžet od 100 miliardi eura, na raspolaganje programima koji će da se bore sa promjenom klime kao i posljedicama promjene klime.

Pa bih ja svim pravnim i političkim, civilnim, vojnim subjektima, kolegama iz civilne zaštite (ponosan sam udarnik na klizištima koji su nastali u vrijeme majskih poplava), predložio jedan ambiciozan, grandiozan, megalomanski projekat, koji će ne samo da otvori radna mjesta, nego zaštiti Bosnu i Hercegovinu od poplava, zamjeni projekat termobloka u Banovićima sa projektom proizvodnje električne i toplotne energije iz vodonika, i preusmjeri energetsku politiku Bosne i Hercegovine ka obnovljivim izvorima energije.

{\displaystyle \mathrm {\ H_{2}O\ \rightleftharpoons \ H^{+}\ +\ OH^{-}} }

Koncept bazira na hemijskim opažanjima koji su hemičari otkrili u svojim laboratorijama.
Prvi je poznat kao autodisocijacija vode ili onako laički rečeno PH vrijednosti i mogućnosti vode da održi neutralnost tj. PH 7, još se naziva i protolysom vode. Voda u svojoj načistijoj formi disocira na .
Taj fizičko hemijski fenomen dozvoljava električnu hidrolizu vode a i vodenih rastvora.
Konceptualno bi se električna energija proizvodila kretnjom vode u cijevima, do reaktora za hidrolizu, iz solarnih i vjetrovnih sistema, kao i preusmjerenjem električne energije iz postojeći hidroelektrana.
Transportom vode i električne energije do reaktora, voda disocira na vodonik i kiseonik, gdje se u narednom krugu procesa hidrogen odvaja i puni za daljnu potrošnju u sredstvima transporta ili industrijalizacije, a ostatak se transportuje u ćelije za sagorijevanje.

Model velikih ćelija za sagorijevanje vodonika u svrhu proizvodnje električne energije baziraju na već oprobanim primjerima ćelija iz Siemens AG, koji poluprousnu membranu prave od keramike cirkoniuma yttrium-a i vanadiuma, i koji uz rad i prijenos eletrične energije sa pozitivnog na negativnog zagrijavaju membranu na temperaturu između 800-1000 stepeni Celziusa, temperatura koja se sa npr. kvarcnim cijevima, transportuje do slijedećega obradnog procesa, zagrijavanja vode u kotlovnicama, i transportuje do potrošača.
Voda koja je produkt u ovom cirkularnom sistemu za proizvodnju i skladištenje energije, i koja se odvaja iz ćelije za sagorijevanje, dalje se može koristiti, za proizvodnju, industrijske procese, piće, medicinske svrhe, kao demineralizovana i voda za injekcije, infuzije, hidroponiku (povećavajući efikasnost gnojiva).

Da zaključim moj dobar stepen saglasnosti V.2.0. koji ću u malo širem obliku, bez politike, kao manji doktorski ili seminarski poslati na univerzitete u Tuzli, Sarajevu a i zainteresovanim partijama u industriji u narednim danima, ovakav cirkularni sistem je jedinstvena prilika za otvaranje radnih mjesta, privlačenje stranoga kapitala, te NEOPHODNA DA BI SE 1/3 TERITORIJE BOSNE I HERCEGOVINE SPASILA OD PRETVARANJA U MOČVARNO PODRUČIJE, KOJE ĆE, UZ PODIZANJE TEMPERATURA ZA 12 GODINA, PREDSTAVLJATI OPASNOST ZA ZDRAVLJE SVIH GRAĐANA BOSNE I HERCEGOVINE.

Pozvao bi sve građane tuzlanskoga kantona, grada Banovići da urade sve što mogu da spriječe projekat termobloka 7 te da svojim predstavnicima u političkim partijama predstave alternativne projekte koji bi doprinjeli opštem zdravlju svih građana Bosne i Hercegovine.

Hvala na čitanju, podjelite, pričajte, komentarišite.

Its culture share it

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *