Pederisanje – ili kako je veliki medvjed zabio mamama i tatama.

Lenin kaže da je “država oruđe za ekspoataciju ugnjetene klase”,
te postulira u svojim spisima o državi, (Izdavačko preduzeće Sarajevo Svjetlost V.I. Lenjin Država i Revolucija i drugi politički spisi) citirajući Engels-a: “imajući javnu vlast i pravo ubiranja poreza, činovnici, kao organi društva, stoje sad iznad društva.”

(Ovdje bi i da preporučim Proces od Kafke, kao psihopatološku smjernicu, svakodnevnice.)

Ta državnička, činovnička sociopatija, psihopatija pa moglo bi se reći i  šizofrenija, (jer činovnik živi u konstantnom strahu od svega što je eksterno, Slavoj Žižek bi vjerovatno rekao svega što nije idealizirano, poistovjećeno, ili vjekovno) najbolji odraz ima u bosanskohercegovačkom društvu, a najsvjetliji primjer tome su izbori, CIK, te novost o donošenju zakona o istospolnim brakovima, a i o tihim šaptajima na socijalnim mrežama da je sama SDA, ta baklja muževnoga bošnjaštva, tradicije i borbe portiv zla (bacajući u tu rubriku i homoseksualizam kroz efektivnu kontrolu nad islamskim zajednicama i nad retorikom po džematima)  pokrenula to pitanje u svrhu adaptacije bosansko hercegovačkog društva u euroatlatske integracije.

Valjda toj činovničkoj, New World Order buržoaziji, plutokratama, kleptokratama i nepotistima ne odgovara da je #prekinimošutnju, religionalni pa čak i globalni problem kao i #MeToo, da pogađa sve žene koje nemaju adekvatnu medicinsku zaštitu, žene koje su u siromaštvu, a pošto su 50% svjetske populacije, osiguranjima i korporacijama ekonomski, profitni, mokri san jednoga 14-godišnjaka koji je imao sreću da naleti negdje na Rihannu, pa da ga ona, onako široko zagrli, i sočno cmokne u obraz.

Pošto sam muškarac koji je tek prije tri dana saznao kroz kakve sve patnje žene prolaze na ginekološkim stolovima, ovu temu bi ostavio nekoj ženi da prosvjetli svoje sugrađanke i sugrađane, a za sve žene koje ovo ćitaju, imate moju podršku, do zadnje kapi krvi.
Sun Tsu reče: “Nepobjedivost je u Vama, slabost u protivniku.”, i u potpunosti reflektira boj u kojem smo se našli.

Ako je SDA pokrenula pitanje istosponlih brakova onda je to čisti politički cinizam i taktika pomjeranja fokusa javnosti sa stvarnih problema i bitnijih pitanja: jedno sam već naveo i bolno je zgrčen u #prekinimošutnju.
Ali ja bi da iskoristim ovaj prostor i da se daljem zapitam:
zašto nema zakona o transparetnosti financiranja religioznih organizacija u BiH?
Kako je došlo do financiranja vehabija i vehabijskog pokreta u BiH?
Je li zbog toga smjenjen Cerić?
Zašto se ne objavljuju brojevi budžetskog financiranja religioznim organizacijama u BiH?
Kako dolazi do stanja u zdravstvu gdje budžet BiH ima dovoljno novca a bolnice nemaju ni lijekove ni medicinski materijal da snadbjevaju društvo sa kvalitetnom medicinskom njegom?
Kako to da su zastupnici ministri i predsjednici placeni vise nego profesionalni doktori sestre i farmaceuti?
I gdje sav taj novac umjesto bolnica, klinika, mikrostanica i domova zdravlja zapravo ide?
Zašto je dozvoljeno uništavanje bolnice i doma zdravlja u Gradačcu (bolnice gdje sam ja rođen i koja danas u 2018 godini nema porodilište) Travniku, Bihacu …
Zašto BiH sa svim svojim prirodnim bogatsvima nema ljevičarsko zelenu koaliciju?
Kada ćemo zatvoriti dimnjake Termoelektrane Tuzla da djeca, stariji i bolesni ne oboljevaju od respiratornih bolesti, raka i tumora?
Zašto 25 godina održavanja na vlasti Stranka Demokratske Akcije nema odgovore na ova pitanja?
Zašto umjesto da se pozabave sa ovakim socijalnim i ekonomskim problemima, i nakon 25 godina efektivnoga održavanja vlasti, predsjednik SDA izlazi na press konferenciju i hvali se koliko komada municije BiH izvozi u ratna područija?
Zašto postavlja svoju ženu da bude šefica Upravnog odbora Opće bolnice u Sarajevu, kada je financiranje za modernizaciju već prošlo, a i za nadogradnju bolnica?
Zašto je modernizacija stigla samo u Sarajevo?
Zar je dovoljno biračkome tijelu SDA da imaju idealiziranu pojavu koja simbolizira njihovu politiku, bez stvarne reforme, modernizacije, ne samo u zdravstvu, nego u cijelom društvu?
Zar vam je dovoljno da jedna autokratska, plutokratska patrijahalna mašinerija, kupi političke poene na svoje ime, uzimajući socijalno demokratske, socijalističke programe kao svoje, i pakujući ih u modernizaciju, prodavajući ih građanima kroz lobiizam, a kao društveni napredak?
Na štetu zdravstva i porodica u BiH?

U jednom je Sebija bila u pravu, “Naš narod je previše pametan da bi nasjeo na laži.”, zato su u zadnjim izborima, i bile potrebne čitave čete SDA podmladka, da bi se manipulisalo listićima, i da bi Denisu Bećireviću a i drugim kandidatima bilo proglašeno 100.000 listića nevažećima.
A i bacanje najnovije koske sa istospolnim brakovima i obamanjivanje javnosti od ubistva Sefera Halilovića, do slučaja Radončić/Keljmedi, gdje je jedina tema u javnosti, ko je koga ubio, (sada ko je koga i kada jebao) sigurno ne ide pod ruku EU integracijama a ni sistematskom nastavljanju financiranja socijalne medicine i medicinskog skrbništva građanima BiH, programa koji su uspostavljeni davnih 60, 70, 80 i 90 godina u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, programa, da ponovim, koji su omogućili da bolnice poput bolnice u Gradačcu imaju potpunu zdravstvenu skrb za stanovništvo.

Nijedno društvo, pogotovo u tranzitu, nije susrelo socijalne probleme bez podmićivanja, lobiizma, trustova i ugnjetavanja radne kaste od strane kapitala.
Zato su Engles, Marx, Lenin, Hegel, Kafka i ostali i pisali o tim problemima i educirali mase.
To je bila realnost i za vrijeme formiranja vlade demokratske republike Rusije, kao i zemalja u tranziciji, ali nikad, u historiji čoviječanstva, nismo sreli toliku političku, činovničku, religijsku, plutokratsku nazadnost, licemjerstvo i zanemarivanje ne samo velikoga djela populacije (žene a samim time i porodice), nego i prirode, okoline koja direktno utiče na nas i naše zdravlje, i to za profit, a na drugoj strani imajući na raspolaganju, kao čovječanstvo, sve informacije koje su nam potrebne a i mogućnosti komunikacije, da se izborimo za bolje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *